Hoe laat u keukensponsen er weer als nieuw uitzien met slechts twee ingrediënten – Café Adéle

Keukensponsen zijn onmisbaar in elk huishouden, maar verzamelen razendsnel vet, vuil en bacteriën. Met deze simpele methode en twee voordelige ingrediënten maakt u uw spons in 2025 in een handomdraai weer schoon en fris.

Spread the love

Keukensponsen – ze liggen op bijna ieder aanrecht in Nederland, van Maastricht tot Groningen. Toch vergeten we vaak hoeveel troep, vet en bacteriën deze kleine hulpmiddelen in razend tempo verzamelen. Wist u dat een achteloze sponzenwissel elke paar dagen helemaal niet nodig hoeft te zijn? Met slechts twee simpele, goed verkrijgbare ingrediënten verlengt u moeiteloos de levensduur van uw sponzen én houdt u uw keuken verantwoord schoon.

Waarom zouden we eigenlijk sponsen goed moeten reinigen?

Eigenlijk is het simpel: een vuile spons verspreidt geurtjes en kan zelfs schimmels of bacteriën afgeven op uw serviesgoed. Daarbij is het weggooien van sponsjes nogal on-Nederlands – zonde van het geld en zonde voor het milieu.

Gelukkig hoeft u niet direct naar de Blokker te rennen voor een nieuwe set. Met een beetje huis-, tuin- en keukenkennis lost u het thuis razendsnel op. Scroll naar beneden voor het recept dat bij menig schoonmaak-expert in Amsterdam al jaren in gebruik is.

Welke wondermiddelen heeft u nodig?

  • 1 glas natuurazijn (wit)
  • 1 eetlepel baking soda (zuiveringszout, in Nederland gewoon verkrijgbaar bij Albert Heijn of Jumbo)
  • Een diepe kom of schaal

Stappenplan: zo maakt u uw spons weer als nieuw

  1. Stop de gebruikte spons in de kom.
  2. Bestrooi de spons met de baking soda.
  3. Giet de azijn er langzaam overheen – het gaat bruisen, hoort zo.
  4. Laat 20-30 minuten staan. Even geduld, een kopje koffie drinken mag best.
  5. Spoel de spons uit onder heet stromend water en laat hem goed aan de lucht drogen (voor het raam of op het aanrecht is prima).

Klaar! Uw spons is weer fris, ruikt nergens naar en kan er nog minstens een paar dagen tegenaan.

Extra tip: zo rek je het maximale uit je spons

Laat de spons goed drogen na elk gebruik – leg hem vooral niet weg in natte, afgesloten bakjes. Wissel eventueel van plek: bijvoorbeeld één spons voor het aanrecht, een andere voor het gasfornuis. Door het reinigen voorkomt u snel muffe geurtjes en maakt u een einde aan vetophopingen en bacteriekolonies.

Met gewoon keukenazijn en baking soda – twee producten die iedereen in huis heeft – houdt u uw spons langer fris, het milieu blij en uw portemonnee nóg blijer. Zo simpel is het. O, en vergeet niet: tijdig vervangen blijft wel het allerbeste.

Spread the love