Waarom zout op houtskool bij de barbecue? Daarom kiezen grillmeesters in Nederland voor deze truc – Café Adéle

Steeds meer Nederlanders strooien zout op houtskool tijdens het barbecuen. Ontdek hier waarom grof zout je barbecue veiliger en makkelijker maakt — met praktische tips.

Spread the love

Zout is in 2025 niet meer alleen iets wat op je friet hoort — het heeft zijn intrede gedaan als een onverwacht hulpmiddel bij het aansteken en grillen met houtskool. Steeds meer Nederlandse grillfans — van Brabantse tuinliefhebbers tot stadsbewoners in Amsterdam — zweren bij deze simpele truc. Maar waarom zou u eigenlijk grof zout op de kolen strooien?

Iedere barbecue-chef heeft zo z’n eigen rituelen. Er zijn zelfs fanatieke discussies op fora als BBQ Genootschap of gewoon in het park bij het Vondelpark. ik heb zelf wel wat varianten geprobeerd, soms met succes, soms met dikke rook. Toch hoor ik in gesprekken met ervaren grillers opvallend vaak hetzelfde advies: ‘Vergeet het zout niet op de kolen!’

Wat Doet Zout Op Houtskool Eigenlijk?

Het idee is verrassend praktisch. Grof zout — dus geen fijn tafellzout, maar eerder zoals je bij Albert Heijn of in Turkse supermarkten koopt — strooit u direct op de hete kolen. het beïnvloedt nauwelijks de smaak van je vlees maar pakt wel een paar andere grillproblemen handig aan:

  • Minder rook in je gezicht: Zout gaat overmatige rookvorming tegen. Zodra er bijvoorbeeld vet of vleessap op de kolen drupt, kan dat dikke rookwolken veroorzaken — zout maakt die nevel dunner en minder prikkelend.
  • Veiliger grillen: Grillt u met sparrenhout of wat goedkopere steenkool? Dan vliegen er soms vonken omhoog — niet ideaal, al helemaal niet als de kids in de buurt spelen. Zout voorkomt dat vonken en spetters zich verspreiden. Minder brandwondengevaar dus.
  • Constantere temperatuur: Zout absorbeert wat extra hitte. Daardoor blijven de kolen langer stabiel heet en krijgt u minder van die beruchte pieken of dalen die anders je worstjes zwart maken. Scheelt stress én halve hamburgers.

Zo Gebruikt u Deze Grilltruc Zelf

– Wacht tot de kolen mooi grijs en heet zijn, strooi dan een handje grof zout gelijkmatig over het oppervlak.
– Nee, het is geen verplicht nummer, maar zeker bij vettere stukken vlees zoals speklappen of kipdrumsticks is het verschil merkbaar.

deze tip leerde ik ooit van een buurman in Den Haag — sindsdien ligt er standaard een pot steenzout in mijn schuur naast het barbecue-rooster. Zeker als u van plan bent dit weekend nog te bbq’en (gelegenheid vindt men altijd, zeg ik maar), probeer het eens. U merkt dat de barbecue net iets relaxter, schoner en vooral minder rokerig verloopt. En wilt u indruk maken tijdens een parkbarbecue? Delen die tip, u krijgt gegarandeerd vragen!

Bonus: Waar Koop je Goed Grillzout?

Grovere soorten zout vindt u simpel bij Jumbo of Marqt onder de naam zeezout of steenzout, of bij Turkse en Surinaamse winkels. Zelf neem ik meestal een zak bij de Dekamarkt in Haarlem — werkt top en je doet er zó een heel grillseizoen mee.

Kleine moeite, groot plezier. En het is net weer zo’n Nederlands nuchtere manier om barbecue-problemen op te lossen. Succes met grillen!

Spread the love